miercuri, 14 mai 2008

muzica..., sau in ce s-a transformat...

Ca un artist ce as vrea sa ajung, un adevarat strugglin' artist ce ma vreau a fi, ajuns sa fac o analiza cat se poate de pesimista asupra ceea ce inseamna muzica in Romania, muzica de azi... Auzisem o chestie tare la radio cum ca "80% dintre femeile din Romania nu asculta muzica rock pentru ca nu le place sunetul de chitara electrica..."!... Just! Macar exista un motiv!!! Totusi, oare cata cultura iti tre'be sa iti dai seama ca majoritatea efectelor de pe orice piesa, de la minimal la drum'n'bass, de la trance la blues, se fac pe o una bucata chitara electrica concectata prin USB, de regula, la una bucata calculator performant, cu zeci de Giga ca unitate de masura in toaaate partile sale componente...?!
In fine, poate e o chestie de ordin mai mult sau mai putin tehnic, deci nu voi adauga mai mult... Intereseaza produsul finit si nu etapele "constructiei".
Astfel, pe toate ecranele ruleaza Morandi, Trident, Activ, Akcent, etc., adevarate trupe de renume mondial :). Ceea ce ma deranjeaza personal e ca muzica nu mai are semnificatia de muzica - "arta ce exprima sentimente, idei, stari psihice in imagini artistice sonore" D.E.X. - ci doar un mod simplu de a ajunge sa "vedeta"...Prin "vedeta" a se intelege persoana cunoscuta, care are aparitii TV pe la mai toate posturile de profil muzical si nu numai, pe la radiouri, prin ziare (de scandal, of course!), pentru a culmina cu aparitia la diferite petreceri "mondene"...
Problema asa-zisilor "artisti" romani e ca nu se dau inapoi din a face compromisuri din ce in ce mai jignitoare - as spune - la adresa lor, in schimbul unei relativ false "popularitati". Popularitatea pare sa reprezinte o pondere mai mare decat leul (ma scuzati, Euro, ca nu se mai fac demult cumparaturi in lei) in viata sociala... Daca esti popular ai totul! Imaginea inseamna totul... Nu conteaza ca ai voce sau nu, ca ai niste versuri de rahat sau nu (sa-mi scuzati cuvantul "versuri"), nu mai conteaza ca ultima ta "creatie"in materie muzicala se reduce la " [Alegeti orasul], sunteti aici, va distrati, va "simteti" bine?!?"... Si gata! Rezolvat!! Primele doua randuri din fata urla de parca ar fi platiti pentru asta, cand "artistul" invita poporu' sa ridice mainile sus -Ioc!, si tot asa... Omu' isi ia banu' pentru cantare, poporu' se duce acasa fericit ca a vazut tzatze, realizate cu ajutorul miraculosului push-up, respectiv "freza adevarata", Primaria e fericita ca si-a facut campanie, sponsorii isi iau bannerele de pe unde le-au agatat, baietii cu scula demonteaza scena.... A doua zi, in locul "orgiei" desfasurata cu o seara inainte, nu mai e nimic!! Poate doar baietzii de la Salubritate care isi fac treaba (macar isi merita banii astia!)...
Artistu' apare pe la nush ce televiziune in care anunta lansarea celui de-al doilea album, candva pe la anu' (problema e ca nimeni nu stie care a fost primu', dar ce mai conteaza), dupa care mimeaza trei versuri si un refren intr-un playback de toata frumusetea!
Intr-un final de cariera, asta dupa vreo 2-3 ani de "muzica adevarata", nimeni nu mai arata interes pentru ce are de oferit frumoasa blonda, sau mushchiulosul si frezatu baiet, se desparte trupa. Plansete de dor si de durere, etc. Asta daca nu cumva se cearta artistu' cu manageru', sau impresar, care la randul lui, nu "impresioneaza' bine trupa... Exemple ar fi multe, dar le stiti cu totii si chiar nu va mai pasa...
Sa nu ma intelegeti gresit acu', sunt si adevarati artisti de treditie in Romania, si jos palaria pentru ei! Dar ce pacat ca sunt asa putini... Ce sa mai zici cand un Goran Bregovic ajunge intr-un Iasi, si, spre surprinderea ta, vezi in fata la Palat mai multa lume decat te asteptai... Canta, danseaza, se simte bine... Cam are si de ce! Omul e un artist desavarsit... Deci totusi mai exista speranta ca, poate, intr-o vreme undeva prin viitor, ne vom trezi... Dar pana atunci, un san iesit din corset, o freza shmechereasca, o maneluta la un show, ne face viata plina de sunet si emotie!...
Pana data viitoare... respect!

4 comentarii:

stefano spunea...

ba, catri, asha merge treaba-n romania shi asha va merge ink multzi ani de acu incolo.
asha e romanu. daca nu canta manelutza shi nu se vede putzina tzatzuk in decor, nu e atmosfera.
Multzi dintre noi suntem asha, mai mult sau mai putzin...
Tu ia shi fa-tzi muzica ta acolo k poate cine jtie? peste catziva ani tre' sa-tzi pun piedica shi tzie k sa ma mai bagi in seama!
Fir-ai tu al dreq de artist! :P
Spor la treaba in continuare!
Shi salut-o pe surioara aia a ta blonda :)

Anonim spunea...

Catrinel mama, ma surprinde teribil ca in loc sa scrii despre ce e frumos in muzica.. tu scrii aiureli despre tot felul de afoni... in loc sa atragi lumea tu o indepartezi. fii original! arata ce stii si nu mai critica! invata'ne! :) oricum.. interesant blog.. dar nici pe departe de al Laurei.. make me feel smth! anyway... it's a start! keep it goin'! oh and.. go Arsenal :))))

Music expresses that which cannot be said and on which it is impossible to be silent. - Victor Hugo

Catri spunea...

Draga mea Alida, problema e ca am vrut sa critic ceea ce se intampla cu muzica noastra de azi, si nu sa ridic in slavi cei cativa ramasi in lista "bun! ascultabil!"... Si eu chiar nu incerc sa rivalizez cu Laura sau cu nimeni, nu imi caut cuvinte "pretioase" si nici nu vreau sa invatz pe nimeni nimic, eu, care mai am atatea de invatzat la randu-mi! E doar un subiect de blog... :) oh and... "I am a Liverpudlian, I come from the Spion Kop" (Liverpool FC) ;)

Anonim spunea...

stiam k esti cu liverpoolu... ideea era sa te oftic! hai noroc! :P